Editie 2023, groep 2

beheer Nieuws

De 2e groep van de Rondumdekarke toerrit 2023 kwam op woensdag 20 september in de loop van de middag bijeen bij Hotel Gran Baita in Courmayeur. Een juweeltje van een hotel, gelegen aan de voet van de Mont Blanc. Na een heerlijk diner en een laatste afzakkertje gingen de deelnemers op tijd naar bed voor de start de volgende ochtend om 08.00 uur.
Om 08.00u precies ging het 1e team op pad, nadat ze voorzien waren van het eerste deel van de route en een overlevingspakketje voor onderweg. De route ging globaal door het noorden van Italie van west naar oost. Daarbij werd ook nog even een strookje Zwitserland doorkruist.
In de stromende regen arriveerde de karavaan in het plaatsje Chiavenna waar we neerstreken in Hotel San Lorenzo. Je verwacht in Italië stralend weer, maar niets bleek minder waar.
De volgende ochtend was het nog steeeds niet gestopt met regenen. Er stond een echte uitdaging op het programma, want direct vanuit de start ging het steil omhoog de Splügenpas (Passo del Spluga) op. Het water kwam niet alleen uit de lucht, maar ook in watervalletjes over het asfalt omlaag gestroomd. Het leek meer op het naar boven varen dan naar boven rijden. Of zoals een van onze deelnemers opmerkte: “Volgens mij zwom er een school zalmen met me mee omhoog over de weg.”
De weg vervolgde van noord naar zuid door Zwitserland, waarbij we natuurlijk in Schaffhausen nog wel even de Rheinfalls (waterval in de Rijn) moesten bezoeken.  Bijna iedereen van de deelnemers had daar wel van gehoord, maar was er nog nooit geweest. Gelukkig was het ondertussen droog geworden en ook de zon liet zich weer uitbundig zien.
Het laatste deel van de route glooide door het Schwarzwald en na een laatste slingerend bergweggetje arriveerden we bij hotel Munde-Biereck in Hofstetten. Een fantastisch hotel op een schitterende plek bovenaan een helling met prachtig uitzicht op een dal. Daar stond de deelnemers nog een rijproef te wachten. De bestuurder moest gebinddoekt op aanwijzingen van zijn navigator een slalom parcoursje afleggen en daarna achterwaarts inparkeren in een denkbeeldige parkeerplaats gevormd door pilonnen.
Dag 3 begon een beetje nevelig en fris, maar al snel werd de mist weggebrand door de zon. Ook nu ging de route weer noordwaarts door de Vogezen in de richting van Luxemburg. In de heuvels nabij het plaatsje Natzwiller bezochten we het voormalige concentratiekamp uit de 2e WO, Struthof. De deelnemers kregen daar de gelegenheid om te bekijken en aan te horen tot welke wreedheden mensen in staat zijn. Geen vrolijke plek om heen te gaan, maar wel zeer de moeite waard.
Vanaf daar ging de route verder naar de plaats Sarrebourg en de plaats Saarlouis waar nog een opdracht op het programma stond. Het laatste hotel stond in Luxemburg in het plaatsje Grevenmacher.
Op zondagmorgen, alweer de laatste dag, moesten de deelnemers eerst nog een examen afleggen. In 2 minuten tijd 24 auto-logo’s herkennen en het land van herkomst benoemen. Na de start ging het via allerlei slingerweggetjes door ontelbare plaatsen naar Dusseldorf waar de finish lag bij de Classic Remise. Daar kon men nog even rondkijken tussen de dure en hele dure voertuigen die daar te bekijken en te koop waren.  Om 13.30u begon de afsluitende lunch in het Italiaanse restaurant in de Classic Remise.
Daar werd ook de prijsuitreiken gedaan. Team 5-The Gents werd de eindwinnaar. Hieronder de volledige uitslag.