Rudk 2019 in vogelvlucht

beheer Nieuws

Op woensdag 25-09 begon het avontuur met een ontbijt om 07.00 uur bij restaurant Kloppendiek in Zwillbrock (D). 

Vooraf werd al flink gespeculeerd waar deze lustrumeditie naar toe zou gaan. De teams mochten een gokje wagen door de landen op een lijst in te vullen, waarvan zij dachten waar we heen zouden gaan. Met elk goed land waren punten te verdienen en elk foutief land leverde strafpunten op. De winnaar van deze Stooff prijs werd bekend gemaakt op de laatste avond. Daarover later meer.

Vanaf 08.15 uur startte om de minuut een team voor een bolletje-pijltje ervaring door het Achterhoekse en Twentse land om uit te komen bij een theehuis in Vasse. Daar vond men een nieuwe route aanwijzing die hen bracht naar Klijndijk in Drenthe. Daar moesten bij het Hunebed een aantal opdrachten vervuld worden.

Vervolgens door naar Rhede (D) bij een klein vliegveldje. Daar stond de organisatie klaar met een heerlijk broodje warme worst van Boenders uit Eibergen.

Met de buik weer vol ging het voor een flinke lange etappe naar Lübeck-Oberbüssau, maar eerst moesten ze bij de Meyerwerf een selfie maken bij de boot die buiten lag.

De finish was bij het idyllische hotel Friederikenhof, waar een heerlijk 3-gangen diner stond te wachten. Onder het genot van een glaasje werd de dag geëvalueerd en werden de winnaars van deze dag bekend gemaakt. De dagwinnaar was team 1 De Rangers (Emile Weeber en Maurice Startman).

Donderdag 26-09 begon de dag opnieuw lekker op tijd. Om 08.00 uur mocht het eerste team van start gaan. De route voerde van Noord Duitsland naar Denemarken. Via het haventje van Guldborgvej kwamen de teams uit bij Stevns Fort, een Coldwar Museum. De tickets lagen al te wachten en de teams konden het voormalige NATO terrein op om te bekijken hoe we in de tijd van de koude oorlog ons hadden verdedigd tegen het Russische gevaar. Helaas was het weer daar regenachtig, maar daar had de organisatie rekening mee gehouden 🙂

Vanaf Stevens Fort volgde een korte etappe waarbij gereden moest worden met een gemiddelde snelheid van 25 km/u. De ideale tijd om deze 3,2 km af te leggen was 7:41 minuten. Team “Tessa gezocht” reed exact deze ideale tijd. De finish lag in het plaatsje Stevns Klint. Het kerkje dat daar op de rand van de krijtrotsen staat (het koor is al in zee gestort) is erg beroemd en komt in verschillende boeken en films voor.
Vanaf Stevns Klint volgde de laatste etappe naar Kopenhagen. De opdracht voor deze laatste etappe was, dat die moest worden afgelegd in een zo kort mogelijke afstand. Team 1 “De Rangers” bleek daarin erg bedreven te zijn. Zij hadden de kortste route naar hotel Scandic Sydhavnen. De winnaars van het dagklassement waren dit keer 2 teams, namelijk Team Berentsen (Sander en Petra Berentsen) en team “Tessa gezocht” (Marilke Reith en Ivo Luttikholt).

Omdat we een vroege finish hadden gepland, waren de deelnemers in de gelegenheid om ‘s avonds het centrum van Kopenhagen nog even te bezoeken.

 

Vrijdag 27-09. De vraag voor de deelnemers was, hoe gaan we nu verder, want vanaf Kopenhagen kun je nog alle kanten op. De tourrally voerde via de kust omhoog in Noordelijke richting om via de veerboot Helsingor-Helsingborg Zweden binnen te rijden. Via allerlei secundaire wegen, waaronder onverharde wegen (er mocht niet over snelwegen gereden worden was de opdracht) kwamen de deelnemers uit in de Zweedse plaats Älmhult bij het Ikea museum.

Na het bezoek aan het museum en aan het Ikea restaurant met de bekende Zweedse gehaktballetjes, volgde op de parkeerplaats van het museum een rijproef. De team moesten exact 50 meter afleggen, waarbij de teamleden beide in de auto zaten en geen meetmiddelen mochten gebruiken. De gereden afstanden varieerden van 32 tot 59 meter. Er was echter 1 team dat precies 50 meter aflegde. Zij werden tevens de dagwinnaar van dag 3. Dit was team “De rappe toppers” (Erwin en Anita Wantia).

Vanaf het Ikea museum ging de route via de mooie Zweedse wegen naar Karlskrona. Daar lag een flinke veerboot van Stena Line op ons te wachten om ons van Karlskrona naar het Poolse Gdynia te brengen. Een vaartocht van 12 uur. Aan boord stond ons een voortreffelijk diner te wachten en een gezellige avond in 1 van de barretjes aan boord. 

Zaterdag 28-09. Na een voor sommigen erg korte nachtrust, werden we om 06.00 uur al weer gewekt door de kapitein van het schip om ons aan te sporen naar het ontbijt te gaan en de kamer om 07.00 uur te verlaten. Om 07.30 uur konden we van boord om ons te verzamelen op een parkeerplaats bij een sportcentrum op een kwartiertje rijden van de haven. Onderweg stond er op verschillende plekken lasercontroles, maar onze deelnemers hielden zich keurig aan de maximum snelheid zoals het hoort natuurlijk.

Vandaag stond de traditionele kerkenroute op het programma. De deelnemers kregen een lijst met plaatsnamen met daarbij een foto van een kerk. Het was de bedoeling om die kerk in die plaats op te zoeken en daar een opdracht uit te voeren. Daarmee waren weer punten te verdienen voor het klassement. Deze route voerde door de binnenlanden van Polen in westelijke richting. Ook nu waren autosnelwegen niet toegestaan. Via prachtige wegen door lommerrijke bossen kwamen we uiteindelijk uit bij de laatste kerk op het lijstje in Kolbaskowo op de grens van Polen met Duitsland. Daar was weer een aanwijzing te vinden om een coördinaat samen te stellen, waarmee de weg naar de eindbestemming in Neustrelitz (een eindje boven Berlijn) gevonden kon worden. Dit laatste stuk van de etappe moest weer worden afgelegd in een zo kort mogelijke afstand.

Op de parkeerplaats van hotel The Royal Inn Park Hotel Fasanerie, stond de organisatie de deelnemers op te wachten met een heerlijk glaasje bier/wijn/frisdrank. De glazen, voorzien van het logo van Rondumdekarke, mochten de deelnemers als aandenken houden.

 

 

 

 

Voordat werd overgegaan tot het bekendmaken van het klassement was er eerst tijd voor de Stooff prijs. Er waren 2 teams die met 40 punten de Stooff prijs wonnen, dat waren team Hoopvol (Pim en Anneke) en team De Zandkorrels (Ben en Alex)

Het dagklassement van dag 4 werd gewonnen door team “De rappe toppers” die daarmee hun 2e dagprijs in ontvangst mochten nemen.

Naast de punten die men kon verdienen in de dagetappes was er ook nog een weekopdracht waarmee punten te verdienen waren. Nadat al deze punten bij elkaar opgeteld waren kon het algemeen klassement bekend worden gemaakt.

De top vijf was:

  1. Tessa gezocht (Marilke en Ivo) met 577 punten
  2. Achter de karke (Berthold en Dianne) met 544 punten
  3. Koen & Dorien met 510 punten
  4. Rappe toppers (Erwin en Anita) met 509 punten
  5. Ramon & Inge met 507 punten

Team Tessa gezocht kon naar huis met de hoofdprijs, eeuwige roem en een mooie hapjesplank voorzien van het logo van Rondumdekarke en de bijbehorende hapjes.

Op zondag 29-09 konden de deelnemers op eigen gelegenheid vertrekken naar huis. Ontbijt tussen 07.30 en 11.00 uur, waardoor uitslapen mogelijk was. De meeste teams kozen er echter voor rond 09.00 uur in de auto te stappen voor het ritje naar huis.

 

Alle deelnemers bedankt voor jullie aanwezigheid, gezelligheid en enthousiasme. Zonder jullie was dit allemaal niet mogelijk geweest.